Faalangst

Faalangst

de Faalangst zelfst.naamw. (m.)
angst om te falen
Voorbeeld: `Vaak verhindert faalangst dat mensen iets ondernemen.`

Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.

== Vormen van faalangst == Faalangst…•angst om te falen.
1) Fobie
2) Inbeelding
3) Vrees om fouten te maken
4) Vrees om te mislukken

Abnormaal grote angst om te falen waardoor de prestaties aantoonbaar afnemen. Voorbeeld: examenvrees.Angst om een uitdaging niet goed te volbrengen


Op zich is ieder mens wel eens bang om fouten te maken. Dat is ook helemaal niet erg en vormt een motiverende factor, maar als de angst te groot wordt kan het ook zeer belemmerend werken.


Ongeveer 1 op de 10 leerlingen heeft last van faalangst. Angst voor situaties waarin een prestatie geleverd moet worden en ze zich beoordeeld voelen. Deze leerlingen worstelen binnen het onderwijs dagelijks met hun angst, onzekerheid en dikwijls ook met lichamelijke klachten. Vaak presteren ze onder hun kunnen. Bovendien lopen ze een groter risico op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis op latere leeftijd. Het is voor deze kinderen erg belangrijk dat ze hierin goed begeleid worden om problemen in hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling te voorkomen, of op z’n minst te beperken.